• Lisa intervjuas som första löpare i mål.

Lisa intervjuas som första löpare i mål.

• Tom mot målet efter 10,8 km.

Tom mot målet efter 10,8 km.

LÖRDAG 16/9 KVAL
Kilsbergen som tävlingsområde innebar att tankarna var förberedda på tuff terräng, men det kändes mindre jobbigt än väntat. Ville, Tom och Lisa tog sig alla final. H20-löparna kunde ganska säkert komma bland de 20 bästa i varje kvalheat som gick vidare till A-final. Ville kom utan maximal ansträngning på 8:e plats och Tom hade 16:e tid i mål. Lisa i D18 hade det lite besvärligare med farthållningen, men lyckades ändå knipa den sista platsen till A-finalen.

För Oskar som nyligen blev Östergötlands distriktsmästare i H21 på medeldistans blev dock inte Lång-SM-helgen lika rolig. Det visade sig direkt vid start att hälsoläget inte var det rätta för SM-orientering. Det som var mest på topp var febertermometern. Oskar bröt loppet och reste hem till sin egen säng i hopp på bättring till nästa helg.

Finalbanornas terräng var lite tuffare än kvalets. Lisa gick ut som först startande i D18 och gick i mål som tävlingens allra första A-finallöpare. Det blev ett mottagande med speakerintervju och en tid som länge höll sig som en topplacering. Lisa hade gjort ett jämt lopp utan bomtider. När även gruppen med de sist startande hade gått i mål visade sig Lisas tid räcka till 20:e plats.

I H20-klassens A-final startade Tom starkare än Ville som hade problem med flera kontroller i början. Tom hade greppet på Ville efter halva banan. Han fortsatte sedan på samma stabila sätt som under loppets inledning, men passerades av Ville som fick bättre fart och flyt under den senare delen av banan. Denna dag var Ville inte kapabel till att matcha de allra bästa. Kanske kändes det skönt för honom att ändå kunna hålla lokalkonkurrenten Albin Liljeström (15:e) bakom sig. Ville slutade på 14:e plats och Tom kom 25:a.