• Några av 20000 deltagare

Några av 20000 deltagare

• OKK återladdar

OKK återladdar

Inga regnmoln i sikte och Jukolastart tre minuter efter solnedgång ger en vink om hur en natt utanför Lahtis kan te sig. En riktigt behaglig natt för orientering även om torkan upplevdes som ett problem. Det låg ett moln av damm konstant under tävlingarna. Tom led mest efter att sprungit i ett tätt dammoln på en grusvägssträcka tillsammans med klungor från andra sträckor. Lite vatten och finsk lakrits kurerade dock halsen så att han efter målgång kunde berätta om sträckan.

För OKK-laget blev det ur orienteringssynpunkt en spännande och händelserik tävling som slutade på 66:e plats. Det blev en stabil fortsättning av 64:e placeringen i vårens 10-mila. I båda dessa stora kavlar kunde skönjas OKK-insatser som gav mersmak.

Sträcka 1 (11,0 km)
Emil inledde lite trevande men fick snart fart på benen. 78:e plats och fem minuter efter täten bäddade för ett fint utgångsläge för andrasträckan.

Sträcka 2 (11,9 km)
Oskar hade varit skadad och lite försiktig med sin återkomst. Han var i Estland på VM-test förra helgen, men av den försiktighet som kunde skymtas då fanns inget kvar. På Jukola visade Oskar att han är tillbaka med besked genom att med trettionde sträcktid ta upp laget till 42:e plats.

Sträcka 3 (12,7 km)
Ville som dagarna innan Jukola hade blivit uttagen till landslagsuppdrag visade att han var väl värd att få dra på sig den blågula dressen. Med tolfte tid på sträckan och med mängder av namnkunniga löpare på behörigt avstånd bakom sig förde Ville upp OK Kolmården till 17:e plats.

Sträcka 4 (8,8 km)
Leo tog över och gjorde en mycket stark insats och låg ett tag på 19:e plats men en liten bom på slutet i ett ”lätt” område med massa gropar och mc-stigar gjorde att han tappade ett par placeringar ner till 24:e.

Det skulle visa sig att alla resterande Kolmårdare skulle göra ungefär samma bom som Leo.” Vi missade tydligen att träna just det momentet” konstaterade lagledare Magnus Johansson.

Sträcka 5 (8,7 km)
Arvid gjorde förutom nämnda bom ett närmast felfritt lopp. Det skiljer naturligtvis i fart på en nybliven junior och Albin Ridefelt m.fl. i täten, vilket innebar några tappade placeringar till plats 43.

Sträcka 6 (10,8 km)
Tom hade en längre sträcka som gick bra förutom ”Kolmårdsbommen” och den tidigare omtalade dammattacken som satte igen halsen mot slutet. Tom växlade som 53:e löpare över till sistasträckan.

Sträcka 7 (15,1 km)
Ankarsträckan sprangs av Kacper och han fick slita under 1:48 innan han slutligen tog i mål laget på 66:e plats till stor glädje för hela laget.

Av de lokala konkurrenterna, så lyckades Denseln att inta 48:e plats.
Däremot fick Hällen (71:a) och Linköpings OK (79:a) se sig klart besegrade av OKK-laget.

Lagledare Magnus Johansson summerar årets Jukola:"Det var helt magiskt när vi låg på sjuttonde plats före Denseln och många andra storheter. Inget annat än en succé. Att vi sedan inte lyckades hålla den placeringen var inte att vänta med tanke på motståndet. I toppen kostar minuterna mer placeringar än lite längre ned. Notera att snittåldern på OKK-gänget trots allt bara är 19,5 år."