10-MILA - Fin OKK-helg trots regn och skånsk snårskog

 • Emil

  Emil

 • Ville

  Ville

 • Oskar

  Oskar

 • Tom

  Tom

 • Arvid

  Arvid

 • Simon - Herrlaget i mål som 48.a

  Simon - Herrlaget i mål som 48.a

 • Anna

  Anna

 • Tora

  Tora

10-mila - 27-28 april 2019, Glimåkra, Östra Göinge, Skåne

Östra Göinge fördubblade personantalet i kommunen helgen 27-28/4 när 10-mila kom till byn. Någon mil från tävlingsplatsen hade en större skogsbrand härjat under veckan innan och väderprognoserna siade om rikligt med regn. Lördagen blev mer regnfri än väntat, men till kvällen och natten kom det besvärliga regnet. Terrängen beskrevs som stenig, pinnig och med nästan ogenomträngliga grönområden. Med detta utgångsläge blev mångas bedömning att terrängen var trevligare än förväntat, men märkbart svårorienterat. Den som hade läst på visste att det var ett område starkt dominerat av barrskog, vilket en skåneresenär kanske inte spontant förväntar sig.

UNGDOMSKAVLEN
Tjejdominerat ungdomslag spurtade hem Östgötaseger

OK Kolmården ställde upp med två av de nästan 300 lagen i Ungdomskavlen. Redan i förra årets 10-milarapport noterades att klubbar med många och starka killar har en fördel mot tjejdominerade klubbar, vilket tjejrika OK Kolmården blev varse även i år.

Lag 1 skickade ut lagets enda kille på startsträckan. Sverre gjorde ett gott dagsverke och var bara ett par minuter efter täten. Linnea upptäckte redan förra året hur jobbigt det kan vara att matcha killarna. I år blev det även en bom som gjorde att förra helgens tumme upp förbyttes till tumme ned. Annie och Yrsa delade på den tredje sträckan som var kortare än de andra. De avancerade många placeringar och tappet mot täten kunde räknas i sekunder.

Kerstin gav sig ut på den sista sträckan och med en enorm forcering avancerade hon trettio platser. Kerstin lyckades till slut att med några sekunders marginal pressa sig förbi Linköpings OK och NAIS/Denseln, så att OK Kolmården blev östgötabäst på 37:e plats.

Lag 2 gjorde en bra kämpainsats i den besvärliga skåneterrängen. Carl-Henrik och Fanny på de två inledande sträckorna höll laget på platser kring 130. Fanny klarade riktigt bra av sin match mot 16-åriga grabbar.

David och Carl fixade tredjesträckan fint och minskade lagets avstånd till täten med någon sekund och växlade som 89:or. Alva kämpade bra på sista sträckan och gick mål som 103:a. Det var dock retligt resultatmässigt att på upploppet bli passerad av Skogspojkarna och samtidigt med fem sekunders marginal missa 100-bästa listan. 

    

DAMKAVLEN
Ett breddat damlag kämpade väl

Ett mer breddat damlag än OK Kolmårdens 10-milag är svårt att hitta. Ingen står nog just nu på toppen av sin karriär, men det var ett blandat lag med glädje och kämpaglöd. Där fanns en D45-veteran som fortfarande håller klass, en elittävlande D21-tjej, en italiensk orienteringsstjärna som gärna åker många mil för att få vara med oss och få tävla i 10-mila, en nybliven mor som fixar sin sträcka mellan amningarna och en D21-tjej som orienterar mer för glädjen än för medaljerna. Var det några som saknades?   

Malin skötte sig väl på startsträckan och växlade som 101:a. Jenny höll samma fart och laget var kvar vid hundrastrecket. Christine fick ta sig an långadagens 9,8 km och avancerade till 92:a plats. Här var utgångsläget detsamma som vid förra årets tävling med förhoppningar om att kunna hålla laget bland de 100 bästa. Det gick inte den gången och inte heller i år, men nu var det nog mera väntat. Anna och Tora sprang de sista sträckorna. Till slut blev det 141:e plats och ett ändå nöjt damlag – man var ju där!


HERRKAVLEN
OKK-herrar slog pers under en blöt natt i Glimåkra

Vid framgångsrika 10-mila 2017 och 2018 lyfte OKK-herrarna till placeringarna strax över 50:e plats. I år tog man ytterligare ett steg och blev bland de 50 bästa genom att sluta som 48:a. Trots det rekordet och ett godkänt 10-mila fanns det känslor som ville mer än så.

Emil stod för lagets bästa insats när han på startsträckan kutade in i mål som 7:a, mindre än en halvminut efter ledande Jerker Lysell. I år kunde inga luriga gafflingar hindra Emil från en riktig fullträff. Oskar gjorde ett fint och klokt lopp ett par minuter efter täten. Tom sprang den tredje sträckan och OKK var fortfarande med i matchen trots att täten hade dragit ifrån med ytterligare några minuter. Därefter gick Ville ut på den 17,8 km långa-natten-sträckan. Givetvis inställd på ett mycket tufft äventyr, men Ville påstod efteråt att det var hårdare än väntat. Ville kämpade sig med i tätens fart och avancerade tio placeringar till 25:e.

Det var i många områden väldigt svårorienterat. Åtskilliga kontroller var (onödigt?) placerade i grönområden så täta att de nästan inte gick att forcera. Än mindre att få någon sikt längre än till närmsta träd. På sträcka 5-6 hade Leo och Kacper bomproblem som innebar tappad tid gentemot täten. Däremot var det långt ifrån något jätteras i placeringslistan. Efter att Arvid och Micke sprungit sträcka 7-8 såg det ut att även detta år bli en kamp om att komma bland de femtio.

En skadad Viktor Waernqvist gjorde att UK fick leta ersättare på reservlistan. Valet blev Malin som entusiastiskt tog platsen på 9:e sträckan. Det fanns flera damer i herrkavlen och Simone Niggli var en av dem. Hon spurtade in i växlingsfållan precis före OKK när Malin höll 50:e platsen och växlade över till Simon på slutsträckan. 1½ timme senare stupar en trött och nöjd Simon över mållinjen på 48:e plats.


OK KOLMÅRDENS LAG

Placeringar enligt preliminärt online-resultat

Ungdomslaget Lag 1 (37:a)
Sträcka 1 (4,7 km), Sverre Röjgård
Sträcka 2 (4,5 km), Linnea Lund
Sträcka 3 (3,1 km), Annie Lund och Yrsa Röjgård
Sträcka 4 (4,4 km), Kerstin Ljungemyr

Ungdomslaget Lag 2 (103:a)
Sträcka 1 (4,7 km), Carl-Henrik Wass
Sträcka 2 (4,5 km), Fanny Östlund
Sträcka 3 (3,1 km), David Malm och Carl Hedegård
Sträcka 4 (4,4 km), Alva Karlsson

Damlaget (141:a)
Sträcka 1 (7,2 km), Malin Leijon-Lind
Sträcka 2 (6,2 km), Jenny Röjgård
Sträcka 3 (9,8 km), Christine Kirchlechner
Sträcka 4 (4,1 km), Anna Håkansson
Sträcka 5 (8,7 km), Tora Westerberg

Herrlaget (48:a)
Sträcka 1 (12,0 km), Emil Ljungemyr
Sträcka 2 (11,6 km, Oskar Leinonen
Sträcka 3 (6,0 km), Tom Campbell
Sträcka 4 (17,8 km), Ville Johansson
Sträcka 5 (11,0 km), Leo Johansson
Sträcka 6 (10,1 km), Kacper Kuca
Sträcka 7 (8,5 km), Arvid Westerberg
Sträcka 8 (12,0 km), Mikael Håkansson
Sträcka 9 (5,1 km), Malin Leijon-Lind
Sträcka 10 (14,0 km), Simon Lundin

Ledare
Mikael Westerberg
Peter Berggren
m.fl

 


Postades 2019-04-28 14:36:02 av Robert Håkansson i kategorin Nyheter

Kommentarer

Det har inte skrivits några kommentarer än
Du saknar behörighet att kommentera artiklar