• Medel, Ville

Medel, Ville

#6 FINAL, SÖDERTÖRN, JAKTSTART
Mäktig finalinsats av OKK-are i Swedish League Final

Vid finaldagens jaktstart fick OK Kolmården med fyra placeringar bland de 25 främsta.

Leo Johansson blev placeringsmässigt bästa OKK-are genom att bli 6:a i H18E. Leos placering var inte oväntad. Redan innan start var tidsavståndet uppåt för stort för att tro på ädla medaljer. Samtidigt är en stor jaktfinal något nervigt som man inte så ofta får träna på. Det gäller att göra jobbet och det gjorde Leo idag.

Linnea Lund hade genom tre fina placeringar i tidigare deltävlingar skapat sig ett fint utgångsläge i finalen. Under loppet avancerade Linnea flera platser och gick i mål som 18:e tjej i D18E. Prestationen lyser ännu mer när man vet att det fortfarande dröjer ett år innan Linnea uppnår D18-ålder. Jämnåriga Kerstin Ljungemyr kom på en fin 25:e plats utifrån en något sämre startposition än Linnea.

Emil Ljungemyr stod för finaldagens allra främsta prestation. Det är fördel att ha några SL-poäng som ger en hyfsad startposition och Emils fina placering från Natt-SM gjorde nytta. Inför finalen hade Emil plats 48 i Swedish-League-tabellen. Emil var rejält på hugget och avancerade många placeringar för att springa in under målskynket som 17:e man i H21E. Det var högsta elitklass på Emils dagsverke. Emil både utnyttjade och pressade sin löpstyrka för att hålla jämna steg med löparna omkring. Placeringens status visar sig tydligt när man ser alla kända orienteringsnamn rulla förbi i resultatlistan. Några före Emil och många andra långt, långt efter.

I finalen deltog också Arvid Westerberg, Simon Johansson och Ville Johansson.

Innan söndagens jaktfinal avgjordes även två deltävlingar:

#4 SPRINT, FISKSÄTRA
Sprintbana med nya dimensioner

Fredagens sprinttävling bjöd på kartläsning som var en ny bekantskap för många. Det var många broar och passager i olika nivåer som var krävande för den oerfarne att se. Det gällde att tänka 3-dimensionellt på en tvådimensionell karta. De som varit med på inomhusorientering på skolor och i köpcentrum kunde kanske ha nytta av den erfarenheten. Det bör ha varit några deltagare som lyckats komma runt på sina banor utan att bomma på grund av krånglig kartläsning och vägvalsmöjligheter, men de var få.

Både Ville och Leo tappade sekunder som blev dyrbara. Leo blev 5:a i H18E. Som några gånger tidigare var det den lilla, lilla missen som avgjorde att det inte blev en pallplats. Ville blev 34:a i H21E och utan den lilla, lilla missen kunde det blivit några SL-poäng. I D18E var Linnea snabbast av OKK-tjejerna i början, men senare i loppet var Kerstin snabbare med något mindre missar. Kerstins placering blev 31:a och Linneas 57:a. OK Kolmården hade inför helgen en del namn på sjuk- och skadelistan. Några stannade hemma och andra var på plats även om de inte kunde göra sig själva rättvisa.

# 5 MEDELDISTANS, FISKSÄTRA
Samma område som första tävlingen för 100 år sedan

Leo har flera gånger i år visat sig vassast av OKK-arna. Placeringsmässigt blev han det även denna gång, men 1½ tappad minut alldeles i början gjorde att det som åter hade kunnat bli en fight om medaljplats slutade med en 16:e plats i H18E1. Arvid hade en bättre start och höll sedan jämn fart som ledde till 34:e plats i mål.

I H21E1 blev Ville 28:a, vilket innebar några värdefulla SL-poäng som gör det möjligt att gå ut lite innan masstarten i den avgörande jaktstarten. Emil hade tidigare klart med SL-poäng, men idag blev det inga nya. Emil blev 49:a.

Ungdomstjejerna Linnea och Kerstin i D18E1 upprepade sina prestationer från deltävlingarna i Grums/Säffle. Precis som då intog de placeringar nära varandra. Nu blev det 19:e plats för Linnea och 22:e för Kerstin.