Framgångsrikt Jukola 2021 för OKK-herrarna

Jukolalaget

Det var länge sedan som det var en tävling med så här många deltagare. Årets Jukola hade över 900 startande lag. På grund av Coronapandemin blev det inget Jukola i juni då nätterna i Rovaniemi är nästan obefintliga. Tävlingen blev uppskjuten till augusti och därmed blev det många mörka nattsträckor.

OK Kolmårdens jukolalag stuvade tillsammans med lagledaren Magnus Johansson in sig i en minibuss för en lång resa till norra Finland. Efter övernattning i Söderhamn och träningsstopp i Örnsköldsvik landade så småningom ett tävlingssuget gäng i Rovaniemi. Det var samma gäng som ställde upp i Jukola förra gången 2019, men nu med lite annorlunda turordning för sträckorna.

Efter OKK-lagets tidigare Jukolainsatser (58:a 2019)(66:a 2018) anade man det unga gänget hade möjlighet att bli ännu bättre med ytterligare två år på nacken. Med en gedigen och stabil laginsats kryddat med några individuella toppar ledde Jukolanatten 2021 till en strålande 34:e plats. Utan koll på statistik vågar man nog konstatera att det är den mest framstående placeringen på flera decennier. I OK Kolmårdens historia har för alltid den osannolika andraplatsen i Jukola 1995 en orubblig plats.

OKK-natten började med att Emil, som har fått agera startman vid flera stora tävlingar, gav sig ut på förstasträckan. Han utnyttjade sin rutin och växlade över till Oskar som trummade på i samma stil. På slutet råkade han ut för ett fall som resulterade i sargat kartfokus och några tappade placeringar. Ville höll sedan jämn fart med täten och plockade placeringar. Tidigare år var hans roll att hänga med längst bak i klungan, men den här gången kände sig Ville stark och var den som tog tag i situationen och styrde klungan rätt när det gick fel. Villes bana innehöll Jukolahistoriens längsta långsträcka 5.5 km.

Arvid på fjärdesträckan höll ställningarna trots några mindre missar. Hans kommentar att det var svårt att hålla koll på orienteringstekniken i den detaljfattiga terrängen delade han med andra löpare. Tom och Kacper på femte och sjätte sträckan gjorde stabila lopp. Insatserna övertrumfade förmodligen deras egna förväntningar på Jukolanatten.

På slutsträckan hade OKK-laget den blivande JVM-mannen Leo. Han visade landslagsklass och förde upp laget några placeringar till en slutlig 34:e plats. Lite grämde sig Leo över missad kyla på slutet där han genom ett drag i nödbromsen kanske hade kunnat lyckas få in laget på 30-bästalistan.

Flera i gänget kommenterar att det var riktigt fin terräng med plats för mycket njutning på banan. 
Det var lopp, bana och terräng där man insåg precis varför man håller på med orientering.

GOTT JOBBAT GRABBAR !
Några får dock vänta med hemresan.
Nästa helg är det SM i Luleå. Lycka till!


OKK-LAGET Vxl plac (Etapp plac)

Sträcka 1 (13,1km) Emil Ljungemyr 36 (36)

Sträcka 2 (13,0km) Oskar Leinonen 54 (84)

Sträcka 3 (16,4km) Ville Johansson 34 (25)

Sträcka 4 (8,8km) Arvid Westerberg 42 (102)

Sträcka 5 (8,9km) Tom Campbell 37 (46)

Sträcka 6 (11,0km) Kacper Kuca 37 (29)

Sträcka 7 (16,7km) Leo Johansson 34 (38)

Lagledare: Magnus Johansson
Postades 2021-08-22 17:48:46 av Robert Håkansson i kategorin Reportage
Uppdaterades senast 2021-08-22 22:49:18 av Robert Håkansson

Kommentarer

Bra presterat! Kul att orienteringen var av kvalitet också efter så lång resa. 34:a är fint.
Laget får lära förstärkningarna som kommer upp till medel-SM hur norrlandsorientering går till.
2021-08-22 18:18:34 Mats Röjgård
Du saknar behörighet att kommentera artiklar