SM i Norrbotten - Medeldistans och stafett

H21-start

SM-tävlingar i Norrbotten 27-29/8 2021
OKK Kolmården hade med ett stort junior-senior-gäng på SM-tävlingarna. Kanske uteblev de stora framgångarna som någon drömt om, men det var en god och stabil SM-insats av hela gänget.

MEDELDISTANS
SM-helgen i Norrbotten började med Medeldistans utanför Boden.

CH (Carl-Henrik) brukar inte få rubrikerna eftersom det oftast är vinnarna och medaljörerna som lägger beslag på dem. Att på medeldistansen ta sig till B-final i H18 och där placera sig på 11:e plats är än prestation som är väl värd några rader i den här rapporten. Vår andre H18-deltagare var Sverre och han gjorde i kvalet ett riktigt bra lopp. En tredjeplats i kvalheatet ledde till en solklar A-finalplats. Han lyckades inte att upprepa den fina kvalinsatsen i finalen, men intog ändå en väldigt fin 15:e plats.

I H20 lyckades även Leo med bedriften att komma trea i kvalheatet, men liksom för Sverre blev det tuffare i A-finalen. Att som 9:a ta plats på tio-bästa-listan på SM är inte fy skam, men vår JVM-löpare suktar givetvis efter medaljer. Arvid som var vår andre H20-deltagare var nog desto mer nöjd med sin fina 13:e plats i samma A-final.

OK Kolmårdens H21:or hade drömt om A-final, men det fick stanna vid en dröm denna gång. Emil missade möjligheten med minsta marginal med en 11:e plats i kvalheatet där tio gick vidare till A-final. Till B-final tog sig även Ville. Oskar gick till C-final efter att i kvalet på samma sätt som Emil ha hamnat på platsen precis utanför en bättre finalgrupp. I B-finalen drog Ville det längsta strået och knep 10:e platsen med Emil strax efter på den tolfte.

Kerstin Ljungemyr var hemma och sjuk, så Linnea var den enda OKK-aren bland damerna. Hon tog sig enkelt till A-final, men där gjorde hon sig illa sig i knät och tvingades att bryta.

STAFETT
Söndagens SM-stafett avgjordes utanför Luleå.

I H20-klassen (för juniorer upp till 20 år) sprang Sverre startsträckan. Med ett bra lopp växlade han över som tolva drygt två minuter efter täten. Arvid på mittsträckan höll laget kvar bland de femton främsta innan Leo avslutade med att föra laget i mål på 13:e plats.

I H21-klassen (seniorer) var det Oskar som startade för att sedan i tur och ordning låta Emil och Ville ta vid. Laget slutade på 14:e plats och prestigemässigt var det givetvis viktigt att man hade OK Denseln bakom sig i resultatlistan.

Alla OKK-herrar stod för goda och ganska jämna insatser med ett fint slutresultat, men utan individuella toppar. Det var en tuff stenbunden terräng med varvning och mål på arenan vid en skidbacke. Det blev ganska stora tidsskillnader till guldmedaljerna. Leo och Ville har gjort enorma avslutningar ibland, men idag var de mänskliga. De få minuter som felade upp till en plats bland de tio främsta var dock inom nära räckhåll för OKK-lagen, så alla andra lag får se upp nästa gång som det blir stafett-SM.

Förutom alla deltagare är Magnus värd en stor eloge som lagledare och researrangör på den långa Jukola- och SM-resan. Uppdraget blev kanske inte roligare av att det på grund av pandemin i vissa fall var otillåtet att följa tävlingarna på plats.