Stigtomta - OKK-herrarnas femstegsraket utmanade Sverigeeliten

Stigtomtakavlen 22-23 april
Stigtomtakavlen fungerar som den stora förberedelsen inför 10-mila. I år blir det en lång resa norrut till 10-mila som avgörs 20-21 maj i Skellefteå. Det mesta av det bästa var på plats på Dambroängen i Ålberga vid Stigtomtatävlingen, elitklubbar från när och fjärran och därmed också de allra vassaste orienterarna.

HERRARNA - På andra plats efter fem sträckor !!!
Stigtomta med lite färre sträckor än 10-mila brukar passa OK Kolmården bra för att få ihop ett konkurrenskraftigt herrlag och så även i år. OKK-insatser över all förväntan och med idel suveräna och felfria lopp ledde till en andraplats efter fem sträckor. 

Att ha Emil Ljungemyr som startman på natten verkar även i år vara som att släppa lös en tiger i mörkret. På sjätte plats och en halv minut efter tätmannen gav sig Ville ut med samma energi på andrasträckan. Leo på den raka tredjesträckan var den mest aggressive i tätklungan både i skogen och i målfållan där Leo missade någon sekund och placering genom att halka omkull strax före växlingen.

Efter nattvilan gjorde Oskar en heroisk insats och förde upp OKK-laget i ledning. Det var nog få som hade förväntat sig denna explosion av Oskar som på senare tid inte har fått så många liknande tävlingstillfällen. Kanske är de kroppsliga hindrens tid förbi för Oskar.

Robbin deklarerade i vintras att han såg sin nya klubbmiljö som en möjlighet att få vara med om spännande laginsatser på hög nivå. Det fick han absolut chansen till idag och tackade genom att hålla kvar laget på en andraplats inför slutsträckan.

På Stigtomta gjorde Emil Thellsén sin andra stafett för OKK och fick den otacksamma uppgiften att ta avslutningssträckan i detta för dagen superpresterande lag. Att Emil skulle matcha de andra topplagen var knappast väntat. Emil gjorde en viktig uppgift med att ta laget i mål som 17:e lag, men knäade lite extra i den tillspetsade tätsituationen samtidigt som orken tröt. Emil var givetvis besviken, men hoppet är att trygghet och glädje i OKK-gemenskapen gör att Emils glöd snabbt är tillbaka igen.

DAMERNA - Med ett lag utan seniorer
OK Kolmårdens damlag bestod av enbart juniorer och förmodligen var inget annat lag i närheten av den låga medelåldern. För första gången någonsin var det nattsträckor i damtävlingen. Yrsa och Kerstin tog sig an dessa på ett bra sätt och såg till att OKK fanns på 16:e plats inför nattvilan.

På söndagsförmiddagen fortsatte tävlingen som jaktstart. På den första dagsträckan tappade Alva tio placeringar, men med fina insatser tog Annie och Linnea tillbaka den förlorade positionen. Vid tävlingens slut fanns laget på 18:e plats i resultatlistan.

Andralagen
Det är jätteviktigt att det finns några som tar laguppgifterna vid sidan om klubbens förväntade topplöpare. Att kunna ställa ett andralag på startlinjen är värdefullt för att ge både yngre och äldre andralagslöpare erfarenhet och lagkänsla inför tillfället när man får ta plats i ett förstalag.

Den här gången fanns två OKK-lag i både D17E och H17E. Damernas andralag kämpade på bra för att hålla lag efter sig och vid målgången hade man fyra lag bakom sig. Herrarnas andralag hade betydligt större marginal och med Leos och Villes inhopp på slutet hade man en tredjedel av lagen bakom sig.

Det är värt att nämna David Malms start och genomförande på en tuff nattsträcka. Förhoppningsvis något som stärkte självförtroendet.

Sverre Röjgård saknades på Stigtomta, men finns sannolikt med när det drar ihop sig till 10-mila. Sverre med tidigare fina meriter inom Mountainbike-orientering är i Portugal för JEM i MTB-O.

Ungdomar och Veteraner
OK Kolmården hade även med lag i DH12, DH13-16, D150 0ch H150.


OK Kolmårdens deltagare

D17E (vxl plac/str plac)

OK KOLMÅRDEN, LAG 1 (18:e plats)
Sträcka 1 (natt) Yrsa Röjgård (11/11)
Sträcka 2 (natt) Kerstin Ljungemyr (16/15)
Sträcka 3 (dag) Alva Karlsson (26/29)
Sträcka 4 (dag) Annie Lund (20/18)
Sträcka 5 (dag) Linnea Lund (18/18)

OK KOLMÅRDEN, LAG 2 (28:e plats)
Lisa Berggren, Emma Kantarp, Sofie Ettling, Jenny Röjgård, Anna Håkansson


H17E (vxl plac/str plac)

OK KOLMÅRDEN, LAG 1 (17:e plats)
Sträcka 1 (natt) Emil Ljungemyr (6/6)
Sträcka 2 (natt) Ville Johansson (3/3)
Sträcka 3 (natt) Leo Johansson (4/18)
Sträcka 4 (dag) Oskar Leinonen (1/2)
Sträcka 5 (dag) Robbin Kantarp (2/6)
Sträcka 6 (dag) Emil Thellsén (17/58)

OK KOLMÅRDEN, LAG 2 (52:a plats)
Tom Campbell, Mats Röjgård, David Malm, Erik Bäcklund Ekvall, Leo Johansson*, Ville Johansson*.
* Nattlöpare får även starta på dagsträckor.


DH12
(4:a) Elsa Gillerfors, Markus Kantarp, Nils Gundberg, Ture Levinsson, Siri Engvall

DH13-16
(15:e) Moa Pilvinge, Loke Alenbrand, Lukas Kantarp, Ella Engvall

H150
(3:a) Gunnar Melin, Magnus Hedegård, Mikael Westerberg

D150
(4:a) Jenny Östlund, Ebba Hedegård, Malin Pilvinge


Postades 2023-04-23 21:49:31 av Robert Håkansson i kategorin Reportage
Uppdaterades senast 2023-04-25 09:04:04 av Robert Håkansson

Kommentarer

Det har inte skrivits några kommentarer än
Du saknar behörighet att kommentera artiklar