Solen och Team Kolmården lyste starkt på Sprint-SM i Lund

Leo

SM-sprinthelg i Lund 27-28/5
Den gamla stadskärnan i Lund var en passande miljö för SM-sprint. Innan start i SM-sprint krävs en hel del förberedelser. Förutom att kropp och knopp ska vara i bra trim ska gamla kartor över området studeras och inte minst ska ett mycket digert PM gås igenom och programmeras in. Det handlar om både sprintregler, aktuell information om lokala förutsättningar och dessutom alla rutiner mellan loppen. Trots en tävling med korta löptider blir det långa dagar. OKK-coachen Veronica vittnade om mer än tolv timmars arbetsdag från tidig lördagmorgon till sen kväll. Efter att tävlingarna avslutats på söndagen var det ett trött, men enormt nöjt OKK-gäng som satte sig på tåget för en rejält krånglande hemresa.

LÖRDAG: Swedish League #6 (SM Sprint – individuellt)

Herrar – Äntligen Leo !
Både Leo och vi följare har väntat länge på ett toppresultat. Vid Sprint-SM i Lund kom det äntligen. Det kom inte helt överraskande för det har många gånger under lång tid varit stolpe ut. 13:e platsen i H21 får allra högsta betyg och placeringen delades med Denselns August Mollén, tillika VM-silvermedaljör i knockout-sprint vid senaste VM i Danmark 2022.

Leos SM-placering blev 11:a eftersom två högt placerade finnar ska räknas bort i SM-resultatet. Leo grämde sig lite över att ha missat att bli bland de tio bästa i SM, men var givetvis nöjd med att ha inkasserat massor av sköna Swedish League-poäng.

Idag fick Ville se brorsan inta huvudrollen och Ville var uppenbarligen både glad och stolt över Leos prestation. Båda deltog i samma kvalheat och tog sig lätt vidare som nia och tia av de tjugo som gick till final. I kvalet var det bara 8 sekunder som skiljde dem åt. I finalen kunde dock Ville inte mäta sig med Leos fart idag.

Damer – En bra dag i Lund för Lund
Både Linnea och Annie hade en lyckosam sprintlördag. Förmiddagens kval blev en lagom intrimning inför finalen. Ibland kan kvalen bli tuffa när bara ett fåtal från kvalheaten tar sig vidare till SM-final, men den här gången gick över hälften i kvalheaten vidare till den slutliga kampen om SM-titeln.

Linnea stod för lördagens bästa OKK-placering genom att i finalen bli 7:a i D20. Åt de sex främsta fanns inget att göra, men Linnea blev den som avslutade bäst i en hård kamp om sjundeplatsen.

Annie i D18 lyckades också hamna tio-i-topp och fick därmed även hon ta emot det åtråvärda ”SM-lövet” som tilldelas de tio bästa. Annie fixade 10:e platsen i en fight där endast 14 sekunder skiljde mellan 7:e och 15:e plats.

SÖNDAG: SM Sprintstafett
OK Kolmårdens lag bestod av de två syskonparen Lund och Johansson. Vid förmiddagens kval hade man inga problem med att kvalificera sig till finalen. Det gällde att komma på den övre halvan i det 40 lag starka kvalheatet.

Det fanns många fallgropar när man i finalen skulle hitta rätt löpvägar mellan kontrollerna. Alla OKK-are åkte dit på några av dem, men det fanns förmodligen inget lag som var perfekt i alla sina vägval på de knepiga banorna. Gafflingarna gjorde det också svårt att ha ordentlig koll på konkurrenterna under löpningen.

OK Kolmårdens lag kom på 15:e plats efter fyra sträckor med jämnhet i de personliga prestationerna. Det hade nog varit tufft, men kanske ändå möjligt att spara in de två minuter som fattades för att nå en 10:e plats. Ingen var felfri och ingen gjorde några allvarliga missar och det var bra fart i löpningen för de fyra Kolmårdarna.

OK Kolmården blev i sprintstafetten bästa klubb från Östergötland och vårt närområde. OK Denseln, Linköpings OK och Nyköpings OK var alla längre ned i resultatlistan. Vinnare och Svenska mästare i sprintstafett blev OK Tisaren från Hallsberg.