10MILA - Visst fanns det glädje i OKK-tältet

  • Ungdomslagen. 759 OK Kolmården lag 1. 961 OK Kolmården lag 2

    Ungdomslagen. 759 OK Kolmården lag 1. 961 OK Kolmården lag 2

  • Förberedelser i OKK-tältet

    Förberedelser i OKK-tältet

10-mila 2024, 4-5 maj i Nynäshamn
Alla sex OKK-lagen i 10-mila fullföljde på ett fint sätt tävlingen. Inget av lagen klarade dock att upprepa sina placeringar från Skellefteå 2023. Herrlaget och Ungdomslaget klarade båda att komma bland de 50 bästa, Damerna kom på 65:e plats. För Herrlaget stod det redan innan start klart att man inte skulle ha kapacitet för att jämföra sig med förra årets toppinsats där laget kom på 33:e plats. Även Damlaget hade märkbart avbräck då en skadad Yrsa Röjgård som annars är bästa OKK-dam inte kunde vara med. Dessutom hade OK Kolmården andralag i alla tre klasser som sköttes sig fantastiskt bra.

När man värderar en 10-mila-insats fokuserar man lätt på topplaceringar och pallplatser. Årets 10-mila blev istället ett styrkebesked på bredden i OK Kolmården. Framför allt bland ungdomar, juniorer och unga seniorer, men även att vi har en hel del äldre som har både vilja och förmåga. Klubben har ett knippe unga duktiga orienterare som troligen har roliga och framgångsrika år framför sig – både individuellt och som lag. I årets 10-mila kompletterades gruppen med inslag från Polen och Ungern. Det är fascinerande att ”lilla” OK Kolmården kan vara med och lyfta orienteringssporten internationellt genom att bidra till unga talangfulla européers utveckling.

OKK-tältet
Det är nog få gånger tidigare som man har haft en så trevlig samlingspunkt på arenan. Ledarna hade fixat ett stort uppvärmt tält där man kunde ladda och följa 10-milas Webb-TV-sändning samt bli serverad soppa m.m. Förutom allt som hände i skogen kan man tänka sig att atmosfären i tältet bidrog till att man redan nu började se fram emot kommande 10-mila. Även när klubben är med och arrangerar 10-mila i Finspång 2025 kommer det att finnas möjlighet att ställa upp i tävlingen.

Det nya 10-mila-konceptet
Det var en del som var nytt vid årets 10-mila. Efter flera år av debatt om framför allt damernas tävling blev det nu premiär med två nattsträckor i damtävlingen som nu hade 6 sträckor. Damernas tävling hade uppehåll efter de två nattsträckorna och återupptogs med en jaktstart på söndagsförmiddagen. Herrtävlingen hade som tidigare 10 sträckor, men hade precis som damtävlingen ett uppehåll. Efter tre sena eftermiddagssträckor på lördagen blev det efter avbrott en jaktstart strax innan midnatt. De sista sju sträckorna kördes sedan i en följd till målgång. Sträckorna var i det nya konceptet också något kortare än tidigare.

Om det nya blev bra eller dåligt överlåter vi åt andra forum och tyckare att behandla. I OKK-leden kunde vi i alla fall höra röster från några damer som hade det kul i Nynäshamn:

Kerstin Ljungemyr: "Äntligen fick jag springa natt på 10mila. Det har jag längtat efter och varit avundsjuk på dem som fått göra ända sedan jag förstod vad 10mila var för något. Jag har fått tagga ner i veckan för att inte bli alltför exalterad".

Moa Pilvinge: "Så episkt kul att springa förstasträckan på 10-mila".

Karin Engvall: "Kul"


UNGDOMAR
Sixten plockade 28 placeringar
Först ut i årets 10-mila var ungdomarna. Flera av OKK-ungdomarna har trots sin ringa ålder hunnit få en hel del 10-milarutin. I år fixade man en plats bland de 50 bästa, men lyckades inte att matcha förra årets placering. Efter förstasträckan var Lukas tidsmässigt det närmaste täten som laget kom att vara under stafetten, men hade några placeringar upp till 50:e plats. Sedan gjorde Sixten, Siri och Elsa riktigt bra lopp som höll laget på placeringar strax över 50 innan Ella på sista sträckan såg till att det blev 47:e plats.

Andralaget med Moa, Sune, Ture, Markus, Nils och Disa pendlade kring plats 200. I mitten av tävlingen var man ett tag på den bättre sidan om den gränsen för att sedan gå i mål som 227:e lag.


DAMER
Snabb och bomfri Kerstin njöt på sträcka 2
Aleksandra Hornik var en lovande polska som kom till OK Kolmården som en lovande junior. Under OKK-tiden hann Aleksandra med att ta silver i Junior-VM 2016. Nu har Aleksandra blivit en seniorstjärna som har VM-starter med fina placeringar på meritlistan. I årets 10-mila var hon med och krigade på sistasträckan om segern för sin litauiska klubb IGTISA. På slutet blev hon dock tillsammans med flera andra brutalt omsprungen av Stora Tunas Tove Alexandersson. Aleksandras lag blev femma.

Aleksandra blev en dörröppnare för andra polska orienterare att söka sig till OK Kolmården. Kacper på herrsidan har troget varit OKK-are under många år. I årets 10-mila hade OK Kolmården fått tillskott av fyra unga lovande polskor. Tre av dem var med i det polska lag som tog ett W16-brons vid EYOC 2023 (ungdoms-EM) . De har redan nu siktet inställt på VM 2027 med förhoppningar om att då få slåss om pallplaceringar mot de svenska landslagsorienterarna.

Förstalaget fick med polska Julia endast 16 år i laget på fjärde sträckan. Sofie hade det lite trögt på startsträckan, men Kerstin på sträcka 2 rättade snabbt till situationen med ett perfekt panglopp utan bommar som förde laget upp till 79:e plats. Annie på 3:e sträckan fortsatte avancemanget. Julia, Ebba och Alva höll sedan kvar laget på den nivån för att till slut gå i mål som 65:a.

Andralaget fixade en plats bland de 100 bästa. Laget bestod av de tre unga polskorna Natalia, Jasmina och Antonia tillsammans med de lite äldre OKK-damerna Karin, Anna och Malin. Efter att i början legat en bit över plats 100, så stegade man sig sakta men säkert uppåt för att till slut inta placering 99 i resultatlistan.


HERRAR
Marton exploderade på 6:e sträckan
Under många år har OKK-herrarna fått kämpa om att komma bland de 50 främsta. Förra årets 10-mila i Skellefteå blev en unik framgång med en 33:e plats. I år stod det långt innan tävlingen klart att man i årets 10-mila skulle få svårt att matcha det resultatet. Sent fick herrlagets ess Emil Ljungemyr lämna återbud på grund av en lårskada. Emil har varit suverän i både skogen och som ”lagkapten” för gruppen vid sidan om springandet. Nu fanns Emil trots allt med i Nynäshamn i den senare rollen. Då hade laget redan missat Sverre Röjgård och några till på grund av skador samt Ville Johansson som sedan förra årets 10-mila bytt klubbadress. Ville firade sin 27:e födelsedag med en 10-milavinst när han ingick i Stora Tunas segrande lag.

Förstalaget fick åter ett år med en kamp om att hålla sig bland de femtio bästa lagen. På lördagens ljusa sträckor innan uppehållet skickade OKK ut Oskar, Leo och Emil T på de tre första sträckorna. Alla tre var tämligen missbelåtna med sina insatser, men de räckte till att laget var 55:a och att det var realistiskt att kunna ta en plats band de femtio.

När Robbin efter en rejäl kämpainsats hade klarat av den långa nattsträckan (14,2 km) lång man precis på 50:e plats. Tom höll sedan samma fart och avancerade tre placeringar. På 6:e sträckan hettade det till ordenligt när 17-årige Marton visade att hans spådda kapacitet inte bara är tomma drömmar. Att med tredje tid på sträckan föra upp laget till 29:e plats och ta in en minut på täten bör ha gett både ryggdunkningar och väl godkänt som betyg från OKK-ledarna. Arvid kunde sedan föra kavlen vidare på en fin 33: plats.

De tre sista sträckorna hade inte kapacitet och förväntningar på sig att hålla sig kvar på den nivån, men Erik E-B, Micke H och Kacper gjorde vad man kunde begära och förde laget i mål som 48:a. En plats bland de 50 bästa kunde bockas av i ledarnas anteckningsbok.

Andralaget var ett ”Gubbprojekt” som sjösattes när det var dags för 10-mila-anmälning. Det behövdes lite pusslande på slutet för att hitta gubbar till alla sträckor. Det primära var att få ihop ett gubblag som njöt av både 10-mila-nostalgi och härlig 10-mila-gemenskap. Av vissa gjordes det ganska stora ansträngningar redan innan man sprang ut i skogen för att kunna vara med och göra sin insats i gubblaget. Christer ägnade lördagen åt ett 6-timmars multisportlopp i Ulricehamn innan färden gick till Nynäshamn för att på söndagsmorgonen springa avslutningssträckan i gubblaget. Även lagets resultat var något att njuta av. Efter att ha börjat med placeringar kring 200-strecket stegade man sig fram till en jättefin 154:e plats. Det finns onekligen ganska gott om OKK-gubbar som håller god 10-mila-standard. Då fanns ändå inte evigt unge Mats Röjgård eller Henrik Pilvinge med i gubblaget. Henrik som gjorde en fantastisk insats vid förstalagets 33:e-placering förra året. I år var det Mankan, Ola, Micke W, Andreas, Johan, Erik E, Nicklas, Pär, Jonas och Christer som bildade gubblag. Av idel goda insatser ger vi extra beröm till Andreas som avancerade mer än 15 placeringar på långa natten (14,2 km) och Pär som med ett kanonlopp på 8:e sträckan plockade 20 platser.


DELTAGARE OCH RESULTAT

Länk till Resultat:
Eventor Klubbresultat för OK Kolmården

OK Kolmårdens lag

HERRAR
Herrlag OK Kolmården 1, Plac. 48 (317)
Sträcka 1 : Oskar Leinonen
Sträcka 2 : Leo Johansson
Sträcka 3 : Emil Tellsén
Sträcka 4 : Robbin Kantarp
Sträcka 5 : Tom Campbell
Sträcka 6 : Marton Csoboth
Sträcka 7 : Arvid Westerberg
Sträcka 8 : Erik Ekvall Bäcklund
Sträcka 9 : Mikael Håkansson
Sträcka 10 : Kacper Kuca

Herrlag OK Kolmården 2, Plac. 154 (317)
Sträcka 1 : Magnus Blomgren
Sträcka 2 : Ola Oppås
Sträcka 3 : Mikael Westerberg
Sträcka 4 : Andreas Gundberg
Sträcka 5 : Johan Malm
Sträcka 6 : Erik Engvall
Sträcka 7 : Nicklas Levinsson
Sträcka 8 : Pär Alenbrand
Sträcka 9 : Jonas Johnsson
Sträcka 10 : Christer Casselsjö

DAMER

Damlag OK Kolmården 1, Plac. 65 (271)
Sträcka 1 : Sofie Ettling
Sträcka 2 : Kerstin Ljungemyr
Sträcka 3 : Annie Lund
Sträcka 4 : Julia Biskupska
Sträcka 5 : Ebba Skullman
Sträcka 6 : Alva Karlsson

Damlag OK Kolmården 2, Plac. 99 (271)
Sträcka 1 : Karin Engvall
Sträcka 2 : Natalia Kurtycz
Sträcka 3 : Anna Gillerfors
Sträcka 4 : Jasmina Olejnik
Sträcka 5 : Antionia Slonska
Sträcka 6 : Malin Leijon Lind

UNGDOMAR

Ungdomslag OK Kolmården 1, Plac. 47 (273)
Sträcka 1 : Lukas Kantarp
Sträcka 2 : Sixten Levinsson
Sträcka 3 : Siri Engvall och Elsa Gillerfors
Sträcka 4 : Ella Engvall

Ungdomslag OK Kolmården 2, Plac. 227 (273)
Sträcka 1 : Moa Pilvinge
Sträcka 2 : Sune Alenbrand och Ture Levinsson
Sträcka 3 : Markus Kantarp och Nils Gundberg
Sträcka 4 : Disa Wengelin Oppås

Ledare: Mikael Westerberg, Jenny Röjgård, Magnus Johansson, Emil Ljungemyr, Malin Leijon Lind, Björn Engvall + Ungdomsledarna Erik Engvall m.fl.
Postades 2024-05-05 22:04:25 av Robert Håkansson i kategorin Reportage
Uppdaterades senast 2024-05-09 08:25:31 av Robert Håkansson

Kommentarer

Har rättat till det retfulla faktafelet att om Aleksandra tog silver.
2024-05-09 08:24:44 Robert Håkansson
Du saknar behörighet att kommentera artiklar