JUKOLA. OKK-herrar bland de 30 bästa även i år

JUKOLA & VENLA, 15-16 juni 2024
OK Kolmårdens herrlag knep en suveränt fin placering bland de 30 bästa även i år. Det blev en nästan lika fin placering som 2023 då man blev 20:e lag. Nu kom man i mål som 29:a med Marci Csoboth och Emil Tellsén som nya i årets lag tillsammans med Emil Ljungemyr, Leo Johansson, Robbin Kantarp, Oskar Leinonen och Kacper Kuca som var med även året innan. Ville Johansson från förra årets lag ingick nu i Stora Tunas segrande lag. Ville på 4:e sträckan fick både gå ut i ledning och stabilt hålla den positionen för att kunna växla över som tätman. Det var alltså en stark pjäs som skulle ersättas, men OKK-herrarna lyckades ändå få till en nästan lika bra placering i årets Jukola.

Tävlingsplatsen för Lakia-Jukola 2024 var vid Kauhava strax öster om Vasa i mellersta Finland. En del gillade den platta terrängen, medans andra gnydde över att de många höjdkurvorna vid ekvidistansen 2,5 meter satte myror i huvudet. I kolmårdslagens eftersnack fanns flera som tyckte att det längst bort på banorna var fin skog och klurig orientering. Däremot uppskattades inte de långa trista transportsträckorna lika mycket. På flera håll dök en inte ovanlig, men kanske inte lika angenäm kommentar upp. Den att man hade lyckats komma till fel kontroll på de gafflade banorna, men att det till slut ändå löste sig på ett acceptabelt sätt.

Herrlaget imponerade igen med en 29:e plats
Emil Lj tyckte att det var den mest avspända förstasträcka som han har gjort. Det utmynnade i en ny stabil prestation på startsträckan med växling på 17:e plats, endast 30 sekunder efter ledaren. Leo var snabbt ifatt, men retade sig på en gruppmiss på en ganska enkel punkthöjdskontroll i ett halvgrönt område nära en stig. Robbin ansåg att det till stor del bara var löpning. Det passade tydligen Robbin bra som på sin sträcka hade både bäst etapplacering och km-tid av alla i laget. Marci lyckades inte att krossa konkurrenterna lika effektivt som på 10-mila. Trots gafflingsmiss kunde han växla över till nästa sträcka som elva, vilket var nattens bästa placering för laget. Oskar kände att det ännu var lite för långt för hans ännu inte helt problemfria kropp, men att det känns långt på Jukola är ett symtom som även de som är i bra skick brukar kunna få uppleva. Inför slutsträckan hade Emil T på 20:e plats ett litet försprång till Denseln. Halvvägs hade Denselns man hunnit ikapp. Vid målgång var Denseln 27:a och OK Kolmården strax efter på 29:e plats. Tellsén fick beröm av sina lagkamrater för sin insats, så ingen skugga ska falla över vår sistalöpare och Ljungemyr laddade snabbt om med kommentaren att ”Vi tar dem nästa år”.

Damlaget kämpade till sig en 113:e plats
OK Kolmårdens damer hade inte en lika bra Finlandshelg som herrarna, men nötte på i kampen mot en 100-bästa-placerng. Man orkade inte riktigt dit och slutade som 113:e lag. Unga Ebba Skullman stack ut som den bäst presterande i damlaget genom att avancera 69 placeringar och ha 49:e etapptid på sträcka 3.

Andralagen och ledarna
Jukola är en speciell sommarnattskänsla som många vill återuppleva även om det kan vara jobbigt med både resor, dygnsrytm och tufft idrottande i skogen. För flera sitter Jukolatraditionen djupt och i år fick Marci, Isac, Sven, Tove, Ebba och Emma för första gången en plats på OKK´s Jukolaresa. Förutom att det är härligt att bara finnas på plats, så har Jukola visat sig var en tävling som passar OK Kolmården väldigt bra. För både framgång och trivsel är ledarnas stora insats obeskrivligt värdefull. Det finns goda möjligheter att ett OKK-gäng om ett år tar sig till Finland igen för att njuta och kanske skörda nya framgångar.


JUKOLA-KAVLEN, HERRAR

OK Kolmården 1 (29:e plats)
Sträcka 1 (13,7 km) Emil Ljungemyr
Sträcka 2 (15,0 km) Leo Johansson
Sträcka 3 (13,3 km) Robbin Kantarp
Sträcka 4 (  9,7 km) Marton Csoboth
Sträcka 5 (  9,5 km) Kacper Kuca
Sträcka 6 (13,3 km) Oskar Leinonen
Sträcka 7 (15,9 km) Emil Tellsén

OK Kolmården 2 (148:e plats)
Sträcka 1 (13,7 km) Ted Johnsson (Matteus SI)
Sträcka 2 (15,0 km) Tom Campbell
Sträcka 3 (13,3 km) Arvid Westerberg
Sträcka 4 ( 9,7 km) Johan Malm
Sträcka 5 ( 9,5 km) Isac Vuorinen
Sträcka 6 (13,3 km) Sven Engström
Sträcka 7 (15,9 km) Erik Bäcklund Ekvall

VENLA-KAVLEN, DAMER

OK Kolmården 1 (113:e plats)
Sträcka 1 (8,0 km) Alva Karlsson
Sträcka 2 (8,0 km) Sofie Ettling
Sträcka 3 (6,9 km) Ebba Skullman
Sträcka 4 (9,1 km) Kerstin Ljungemyr

OK Kolmården 2 (315:e plats)
Sträcka 1 (8,0 km) Tove Flodman
Sträcka 2 (8,0 km) Yrsa Röjgård
Sträcka 3 (6,9 km) Emma Kantarp
Sträcka 4 (9,1 km) Jenny Röjgård

Ledare:
Mikael Westerberg, Jenny Röjgård, Tora Westerberg


Postades 2024-06-17 13:03:19 av Robert Håkansson i kategorin Reportage
Uppdaterades senast 2024-06-17 15:07:51 av Robert Håkansson

Kommentarer

Det har inte skrivits några kommentarer än
Du saknar behörighet att kommentera artiklar