Fint 10-mila för OK Kolmårdens deltagare

 • 10-mila - Mycket folk i starten (Malin)

  10-mila - Mycket folk i starten (Malin)

 • 10-mila - Mycket natt (Emil)

  10-mila - Mycket natt (Emil)

 • 10-mila - Många pristagare (Ungdomarna 8:a)

  10-mila - Många pristagare (Ungdomarna 8:a)

 • 10-mila - Mycket karta (Micke A)

  10-mila - Mycket karta (Micke A)

 • OKK-Ungdom - 8:e plats i 10-mila (3:a i Sverige)

  OKK-Ungdom - 8:e plats i 10-mila (3:a i Sverige)

 • OKK-Herrar - 56:e plats i 10-mila (2:a i Östergötland)

  OKK-Herrar - 56:e plats i 10-mila (2:a i Östergötland)

Nu har våra hjältar och hjältinnor kommit hem från lyckad 10-milahelg i Partille. Med stolpe-in hade några lag kunnat vinna ytterligare några placeringar, men klubbens insats i årets 10-mila måste anses som något som vi med gott samvete kan lägga till handlingarna.


UNGDOM

Först ut på banan var ungdomarna. I förstalaget gjorde Arvid ett gott jobb även om han själv hade förhoppningar om att ligga närmare täten än de dryga tre minuter som fattades. Sedan avancerade laget för varje sträcka. Efter en enastående andrasträcka av Linnea och Fanny låg laget 24:a. Leo och Simon fortsatte den påbörjade trenden och avancerade till 10:e plats. På avslutningssträckan gjorde Kerstin en iskall insats och plockade ytterligare två placeringar. Laget slutade som 8:a och var därmed ett av de tio lag som belönades på prisceremonin. OK Kolmården var tredje bästa svenska lag och var ännu en gång ett av landets framgångsrikaste lag. Det är inte långt efter tävlingarna 2012 och 2013 då OK Kolmården blev trea.

I år lyckades OKK få alla lag till mål utan felstämplingar. Det gällde naturligtvis även ungdomarnas andralag med Carl, Yrsa, Annie, Elin och Alva som kom 225:a. Tjejerna på andrasträckan hade sträcktid som väl matchade de snabbare lagen.

Ungdomskavlens målgång hade viss OKK-anknytning genom att Henrik som numera tävlar för arrangerande GMOK hade fått uppdraget att iklädd en fin lejondräkt få ta emot vinnarlaget i rollen som kranskulla (eller kranslejon).


DAMER             

På eftermiddagen var det damernas tur. Om damlaget hade haft högre förväntningar i ett tidigare skede, så hade de nu landat på en lite lägre nivå. Lisa hade varit sjuk en tid och blev klar för start dagarna innan tävlingen. Dessutom brottades Linn med en skada och det var oklart även för henne om det skulle bli en 10-milastart. UK kände också en viss osäkerhet inför att skicka ut vår polska Anna Matyba på den långsträcka på 11,2 km som storslaget annonserats ut som 10-milahistoriens längsta damsträcka. Detta i en Göteborgsterräng som var något av det tuffaste man träffat på i 10-milasammanhang.

Med ett fall i starten minskade Malin sina odds för ett kanonlopp. Det blev ändå ett hyggligt avslut även om orken och utrymmet att avancera förbi den stora massan av löpare var begränsad. Lisa, Anna M och Linn tog vid och Aleksandra tog i mål laget på 64:e plats. Aleksandra plockade utan ett perfekt lopp ett 20-tal placeringar och visade att hon har en pålitlig kapacitet.

OK Kolmården hade ytterligare två damlag som slutade på 152:e och 259:e plats. Den här gången fick vi runt alla lag utan omstart, vilket i de här sammanhangen indikerar en godkänd insats. Kanske fanns det någon miss någonstans, men Anna H´s kommentar stämde nog in för flera löpare att ”det var jättefint och kändes jättebra. Sedan kanske inte det syntes så tydligt i resultatlistan”. I lagen sprang Anna H, Jenny R, Julia, Sara, Agneta, Tora och Maria samt våra polskor Adrianna Biedermann, Zofia Galla och Maja Garbacik. 


HERRAR     

På lördagkväll 21:00 drog pärlbandet med 10-milaherrar iväg. Eftersom det inte hunnit bli helt mörkt var inte alla lampor tända, men snart hade 10-milamörkret sänkt sig över bergen i Partille. ”Coach Mickie” (Westerberg) konstaterade att OKK-placeringarna i herrkavlen ofta varit kring 100 och att den i modern historia mest framskjutna placeringen var i Strängnäs 2001 då laget kom på 50:e plats. Han hade dock inga tankar på att tiden nu var mogen för att konkurrera om den placeringen, men så blev fallet.

Martin Regborn från Hagaby krossade motståndet på startsträckan, så för de flesta lag blev det några minuter upp till täten. Så även för Ville som var OKK´s startman. Oskar hängde med i hög fart på andrasträckan och växlade över som 32:a, vilket kom att bli OKK-lagets bästa placering under 10-milanatten. Fin fortsättning av Mats som även denna gång visade sin rutinerade säkerhet. Det fanns precis som inför ”damernas långa” viss osäkerhet när UK placerade Jan Baran på ”långa natten” med 16,7 km genom ett mer än väl kuperat landskap. Han fixade detta på ett imponerande sätt och höll kvar OKK i en kamp om placeringar kring 50-strecket. Emil avancerade några placeringar med ett riktigt bra genomfört lopp. På de följande sträckorna gjorde Arvid, Tom, Marcin Biedermann och Leo stabila insatser som höll kvar OKK-laget på placeringar strax över femtio. Avslutaren Micke A behärskade den 15,6 km långa avslutningssträckan fint och ledde in laget i mål på 56:e plats. Att laget lyckades med en insats som både överträffade förväntningarna och gav en ovanligt framskjuten placering kan tillskrivas lagets jämnhet.

OK Kolmården fick inte ihop ett helt andralag, men hade fyra löpare på de inledande nattsträckorna. Simon, Josef och Joel fick en häftig nattupplevelse. Joels upplevelse grusades kanske något när lampan svartnade. Lagets deltagande avslutades med ”långtradaren” Hans P som antagligen njöt till fullo när han gnetade sig fram bland Partillebergen på ”långa natten”.


Det var ett fint 10-milaarrangemang och mest av allt beskrevs terrängen. I den kuperade terrängen sades att omvägarna ofta var tidsbesparande. Micke A kommenterade att det trots detta oftast blev att följa strecket. Det fanns oklarhet i om det berodde på att detta var bäst, av ohejdad vana eller om man var tveksam inför att göra vägval som var ett avsteg från klungan. Både på plats och hemma i TV-sofforna kunde man berömma TV-sändningen. Som speakern Per Forsberg uttryckte sig i sändning ” Det här är riktigt bra TV …….. om man är orienterare”!

Det bör kanske sägas att Per Forsbergs kommentar om bra TV kom när vi satt och tittade på en nästan helsvart bild i väntan på att få se ljuset från några pannlampor.


UNGDOMSLAGEN
Lag 1
1. Arvid Westerberg
2. Linnea Lind, Fanny Östlund
3. Leo Johansson, Simon Johansson
4. Kerstin Ljungemyr
Lag 2
1. Carl Hedegård
2. Yrsa Röjgård, Annie Lund
3. Elin Netz
4. Alva Kappling

DAMLAGEN
Lag 1
1. Malin Leijon-Lind
2. Lisa Berggren
3. Anna Matyba
4. Linn Bränneby
5. Aleksandra Hornik
Lag 2
1. Anna Håkansson
2. Adrianna Biedermann
3. Jenny Röjgård
4. Julia Eriksson
5. Zofia Galla
Lag 3
1. Maja Garbacik
2. Sara Forsberg
3. Agneta Eriksson
4. Tora Westerberg
5. Maria Nordvall

HERRLAGEN
Lag 1
1. Ville Johansson
2. Oskar Leinonen
3. Mats Röjgård
4. Jan Baran
5. Emil Ljungemyr
6. Arvid Westerberg
7. Tom Campbell
8. Martin Biedermann
9. Leo Johansson
10. Mikael Andersson
Lag 2
1. Simon Johansson
2. Josef Johansson
3. Joel Sjödin
4. Hans Persson
              

Postades 2017-05-09 00:04:40 av Robert Håkansson i kategorin Reportage

Kommentarer

Det har inte skrivits några kommentarer än
Du saknar behörighet att kommentera artiklar